Model Pro forma beroepschrift

Dit model kun je zelf verder invullen.
In de genummerde voetnoten staat een nadere toelichting.


Aantekenen (1)

Aan / Ontvanger  (2)

[PLAATS], [DAGTEKENING](3)

Edelachtbaar college,

Wij, [NAAM STICHTING/VERENIGING], statutair gevestigd te [ADRESGEGEVENS] (4), stellen hierbij beroep in tegen het besluit van [HET COLLEGE VAN B & W / DE GEMEENTERAAD] van [DATUM BESLUIT] (5)  met kenmerk __________(6).  In de bijlage bij dit pro forma beroepschrift treft u een kopie van dit besluit.

In dit besluit heeft [HET COLLEGE VAN B & W / DE GEMEENTERAAD] __________(7).  Met dit besluit kan [NAAM STICHTING/VERENIGING] zich niet verenigen.
[NAAM STICHTING/VERENIGING] verzoekt u dit beroep gegrond te verklaren en ons een termijn van vier weken (8)  te stellen voor het indienen van de nadere gronden van dit beroep (9).

[NAAM STICHTING/VERENIGING] verzoekt tevens om een ontvangstbevestiging van dit pro forma beroepschrift.

Hoogachtend,

[NAAM/NAMEN ONDERTEKENAAR(S)]

[HANDTEKENING] (10)

Voetnoten
(1) Door aangetekend te verzenden kunnen eventuele problemen met betrekking tot het bewijs dat het beroepschrift tijdig is verzonden, voorkomen worden.
(2) Vul hier het adres in van de rechtbank waarbij het beroep kan worden ingesteld. Op grond van artikel 3:45 Awb en artikel 6:23 Awb is het vereist dat, indien tegen een besluit beroep kan worden gemaakt of beroep kan worden ingesteld, daarvan bij de bekendmaking van het besluit melding van moet worden gemaakt. Het bevoegd gezag vermeld hierbij door wie, binnen welke termijn en bij welk orgaan beroep kan worden ingesteld. Bij welke rechtbank beroep in moet worden gesteld, staat derhalve altijd vermeld in het bestreden besluit.
(3) Op grond van artikel 6:5, eerste lid, onder b, Awb dient een beroepschrift altijd de dagtekening te bevatten.
(4) Vul hier de adresgegevens in van degene die het pro forma beroepschrift indient. In dit geval de adresgegevens van de stichting of vereniging. Dit is vereist op grond van artikel 6:5, eerste lid, onder a, Awb.
(5) Vul hier de datum van het bestreden besluit in. Op grond van artikel 6:7 Awb bedraagt de termijn voor het indienen van een beroepschrift zes weken. Artikel 6:8, eerste lid, Awb bepaalt dat de beroepstermijn bij besluiten die zijn voorbereid met de reguliere procedure start op de dag na de bekendmaking van het besluit. Artikel 6:8, vierde lid, Awb bepaalt dat de beroepstermijn bij besluiten die zijn voorbereid met de uitgebreide procedure start op de dag na de terinzagelegging van het besluit.
(6) Vul hier het kenmerk van het besluit in waartegen een pro forma beroepschrift wordt ingediend. Het kenmerk staat vermeld in het besluit van het bestuursorgaan.
(7) Op grond van artikel 6:5, eerste lid, onder c, Awb is het vereist dat het beroepschrift een omschrijving bevat van het besluit waartegen het beroepschrift is gericht. Beschrijf hier dus wat de inhoud en strekking is van het bestreden besluit. Wat heeft het bestuursorgaan besloten?
(8) Op grond van het Procesreglement bestuursrecht rechtbanken bedraagt de maximale termijn voor het aanvullen van de gronden van beroep vier weken na verzending van het pro forma beroepschrift.
(9) Op grond van artikel 6:5, eerste lid, onder d, Awb is het vereist dat een beroepschrift de gronden van beroep bevat. Echter, op grond van artikel 6:6 Awb bestaat de mogelijkheid om in een pro forma beroepschrift te volstaan met het instellen van beroep, zonder de gronden van beroep aan te voeren. Degene die beroep instelt, vraagt de rechtbank als het ware om hem of haar in de gelegenheid te stellen om binnen een bepaalde termijn de nadere gronden van beroep aan te vullen. Dit bedraagt dus altijd een termijn van vier weken.(10) Op grond van artikel 6:5, eerste lid, onder b, Awb dient een beroepschrift ondertekend te worden.

Hoe nuttig vond je deze tekst?