Model Woo-verzoek algemeen

Hieronder vind je een model voor een algemeen Woo-verzoek. Tussen de vierkante haken staat uitleg, die haal je weg als je alles hebt ingevuld.


Retouradres: [vul je retouradres in]

[Vul het adres van de overheid in]

Onderwerp: Woo-verzoek

Geachte heer/mevrouw,

Met deze brief verzoek ik u op grond van art. 4.1 Woo informatie digitaal openbaar te maken voor eenieder: [Onderwerp van je verzoek]. Ik verzoek u in ieder geval maar niet uitsluitend de volgende documenten te verstrekken:

  1. Onderdeel 1
  2. Onderdeel 2
  3. enz.

Mocht u beschikken over andere documenten die – aanvullend of in plaats van gevraagde documenten – inzicht in het onderwerp kunnen geven, dan verzoek ik u de betreffende documenten ook te verstrekken. Ik lees in uw besluit graag terug welke zoekslag u heeft uitgevoerd.
[Door dit in je verzoek op te nemen, kun je in een gesprek met de behandelaar nog afspreken dat ook andere documenten over het onderwerp verstrekt worden, behalve de voorbeelden die je zelf al gaf.]

[ optioneel: ]

Verdrag van Aarhus
Met de ondertekening van het Verdrag van Aarhus heeft Nederland zich gecommitteerd aan ruime toegankelijkheid voor het publiek van milieu-informatie en informatie over emissies in het milieu. Aan dit verdrag is uitvoering gegeven in Richtlijn 2003/4/EG.

Gelet op deze richtlijn heeft u, afhankelijk van het type informatie, minder dan wel geen mogelijkheden om openbaarmaking te weigeren. Tevens geldt een verhoogd motiveringsvereiste voor een eventuele gedeeltelijke weigering. De Afdeling heeft daarover ook verschillende uitspraken gedaan, zoals die met vindplaatsen ECLI:NL:RVS:2017:2211 en ECLI:NL:RVS:2021:153. Daarin zij onder meer verwezen naar de uitspraak van het Hof met vindplaats ECLI:EU:C:2016:890.

Omdat dit verzoek (deels) ziet op milieu-informatie en informatie over emissies in het milieu, verzoek ik u acht te slaan op het Verdrag van Aarhus en de daaruit voortgekomen jurisprudentie.
[De openbaarmaking van milieu-informatie mag alleen onder zeer strikte voorwaarden geweigerd worden. Het is handig om daar alvast op te wijzen.]

Wijze van verstrekking
Voor wat betreft de wijze van verstrekking wijs ik op art. 2.4, lid 3, onder a Woo en art. 4 van Richtlijn 2003/4/EG. Ik verzoek u het oorspronkelijke bestandsformaat zo veel mogelijk intact te houden, en informatie zo veel mogelijk op machine-leesbare wijze te verstrekken.

Ik verzoek u de informatie dgitaal openbaar te maken voor eenieder. Ik verzoek u pdf-bestanden niet in één document te bundelen maar als afzonderlijke bestanden te verstrekken en zo nodig in één of meerdere mappen te verstrekken. In ieder geval verzoek ik u bestanden die betrekking hebben op eenzelfde vergunning in één map te verstrekken. Indien het verzoek op meer dan 30 bestanden blijkt te zien, overleg ik graag over de wijze van bundelen.

Voor zover (meet)gegevens of rekenbestanden door u in machine-bewerkbaar formaat opgeslagen worden, wens ik daar ook een machine-bewerkbare uitdraai van te ontvangen en niet enkel een printafdruk.

Overleg
Informele behandeling van een Woo-verzoek leidt in sommige gevallen sneller tot openbaarmaking van de gewenste informatie. Mogelijk kunt u in de informatiebehoefte voorzien met reeds openbare documenten.

Ik ben bereikbaar voor telefonisch overleg om deze mogelijkheid te verkennen. In voorbereiding daarop geef ik u vast mee dat ik eventuele afspraken uit dat overleg schriftelijk wil vastleggen. Ik sta niet open voor opschorting of (gedeeltelijke) intrekking van het verzoek voordat deze afspraken zijn gemaakt.
Hoogachtend,
[Je volledige naam]
[Adresgegevens]

Ondertekend [zet je handtekening] en verzonden op [dd-mm-jjjj]

Hoe nuttig vond je deze tekst?